custom-header

Pentukoiran ravinto

Pentukoiran ravinto

Pentukoiran oikea ravitsemus on koiran tasapainoisen ja terveen kehityksen kannalta ensisijaisen tärkeää. Jos sen ravinto jää puutteelliseksi, eläimelle saattaa kehittyä rakenteellisia vikoja tai sen luonne saattaa kasvaa kieroon. Myös jotkut rotuominaisuudet saattavat jäädä kehittymättä täyteen mittaansa, jos pentu joutuu pitkään kärsimään aliravitsemuksesta tai koira saattaa jäädä alimittaiseksi. Hauvan huonosta ravitsemuksesta johtuvia vikoja ei ole mahdollista korjata myöhemmin.

Joillakin roduilla on ravitsemuksensa suhteen erityisvaatimuksia ja etenkin suurikokoiset sekä nopeasti kasvavat yksilöt vaativat omistajaltaan erityistä huolellisuutta, jotta se saa riittävästi energiaa ja kaikki lihaksiston ja luuston kehittymiselle välttämättömät vitamiinit sekä hivenaineet. Noudata aina kasvattajan antamia rotukohtaisia ohjeita, ellei sinulla ole omaa vankkaa kokemusta kyseisen rodun hoitamisesta.

Tuoreruokaa vai kuivanappuloita?

Pennusta voi kasvattaa terveen aikuisen koiran niin syöttämällä sille tuoreruokaa kuin tarjoamalla pelkästään teollisia, pentukoirille tarkoitettuja ruokia. Tavallisinta lienee, että eläin saa hiukan molempia. Ruokailua kannattaa suunnitelle huolella etenkin, jos koiranpentua kasvatetaan töissä ollessa.

Teollisten koiranruokien etuihin kuuluu niiden helppous. Omistaja voi ruokaa ohjeen mukaan annostellessaan olla varma, että pentu saa kaiken tarvitsemansa, mikäli hän on valinnut pentukoirille tarkoitetun korkealaatuisen vaihtoehdon.

Tuoreruoka, joka koostuu jauhelihasta ja esimerkiksi porkkanasta sekä ruokaöljystä, on pennulle sopivaa ravintoa, mutta oikean annoskoon pohtimiseen saattaa mennä tovi. Annosta on myös muistettava suurentaa eläimen kasvaessa.

Mikäli kasvattaja on jo aloittanut pennun ruokkimisen tuoreruoalla, osaa hän antaa hyvät ohjeet oikeanlaisista annoksista ja sisällöistä. Mikäli näin ei ole ja päätätte vaihtaa teollisella ruoalla ruokitun pennun ravinnoksi tuoreruoan, tehkää vaihto vähitellen ja tiedustelkaa esimerkiksi eläinlääkäriltä, mikä on silmäterällenne paras koostumus ja kuinka paljon sen tulee päivittäin syödä.

Samoin, jos päätätte vaihtaa tuoreruokaan tottuneen pennun ravinnoksi teollisen kuivaruoan, totuttakaa se uuteen ruokaan vähitellen.

Kaikki ruoka ei sovi koiralle

On ruoka-aineita, joita koiralle ei saa missään tapauksessa antaa, sillä ne saattavat aiheuttaa vakavia suolisto-oireita tai jopa kuolemanvaaran.

Suklaa ja kaakao kaikissa muodoissaan on koiralle vaarallista. Pennulle jo aivan pieni määrä kaakaota saattaa aiheuttaa kuolemaan johtavan tilan, joten etenkin lapsille on selitettävä tarkkaan, että koiran ei saa antaa edes nuolla suklaisia sormia. Myös ksylitoli on sille myrkyllistä.Koirille on perinteisesti annettu perheen ruoan tähteet. Se ei haittaa ja on vain hyvä, että ruoka ei mene hukkaan, mutta on syytä huomioida, että niiden ruoansulatus ei pysty käsittelemään perunan tärkkelystä. Tämä ruokalaji ei siis lainkaan sula eläimen vatsassa eikä se hyödy mitään perunan syömisestä, vaan päinvastoin sen suolisto saattaa jopa tukkeutua siitä.

Kotiruoan usein sisältämä sipuli ei sovi koiralle. Myös rusinat, viinirypäleet, saksanpähkinät, Australian pähkinät ja avokado ovat sille myrkyllisiä. Samoin rasvaiset ruoat ovat hauvalle haitaksi, kuten myös pullataikina.

Jos huomaat pentukoiran syöneen jotakin edellä mainittua, toimita se välittömästi lääkärin hoitoon, vaikka se vaikuttaisi täysin terveeltä, sillä reaktio ruoka-aineeseen saattaa kehittyä pikkuhiljaa ja olla silti etenkin pikkuiselle kohtalokas. Noudata aina tarkkuutta pennun ruokailussa äläkä anna vieraille lupaa hemmotella sitä makupaloilla.

Ei turhaa vatsantäytettä pennulle

Pennulle ei myöskään ole mieltä syöttää suuria määriä vähäenergisiä ja vain vähän ravitsevia ruokia, kuten puuroja tai keitettyä riisiä, sillä eläin saa niistä vain vähäisen hyödyn, mutta ulostaa sen sijaan usein ja runsaasti. Kuitu on kyllä pentukoirallekin tärkeää, mutta suurikokoinenkaan eläin tai täysikasvuinen koira ei tarvitse kattilallista puuroa päivittäin.

Päinvastoin pennun ruokavalio kannattaa miettiä sellaiseksi, että se saa riittävästi energiaa ja tarvittavat ravintoaineet ilman turhaa suoliston täytettä.