custom-header

Pennun koulutus

Pennun koulutus

Pennun koulutuksessa on ensisijaisen tärkeää tietää, mitä sille kannattaa yrittää opettaa ja mitä ei. Myös koiran kouluttamisen menetelmät on syytä opiskella tarkasti, jotta ei tule pilanneeksi hyvää yksilöä esimerkiksi liian ankarilla kasvatusmenetelmillä.

Pennulle ei saa milloinkaan huutaa eikä sitä pidä missään olosuhteissa lyödä tai muulla tavalla satuttaa. Kuonon työntäminen pissaan tai ulostukseen on väkivaltaa, jota ei milloinkaan käytetä siisteyskasvatuksen keinona.

Mitä pennulle kannattaa opettaa?

Pentu opetetaan aivan ensimmäiseksi sisäsiistiksi. Samaan aikaan sen kanssa eläimelle voi alkaa opettaa luokse tulemista ja oman nimen tunnistamista. Myös hauvan oma makuupaikka on syytä opettaa heti pennun kotiuduttua etenkin, jos koiranpentu on adoptoitu.Perustaitojen lisäksi pennulle opetetaan perheenjäsenenä elämistä. Sitä kiitetään ja palkitaan, kun se käyttäytyy tavalla, jolla omistaja toivoo silmäteränsä käyttäytyvän. Esimerkiksi oman lelun järsimisestä saa kiitosta, mutta emännän tohvelin syömistä ei noteerata. Koiralla on suuri luontainen tarve miellyttää omistajaansa, joten johdonmukaisella palkitsemisella se on helppo opettaa talon tavoilla.

Pennulle opetetaan myös toisten koirien ja perheen ulkopuolisten ihmisten tapaamista. On tärkeää, että eläin ei joudu liian jännittäviin tilanteisiin kohdatessaan toisia karvaturreja, jotta se ei ala pelätä ja sen vuoksi omaksu huonoja käytöstapoja muiden yksilöiden kohtaamistilanteissa. Rajut nuoret koirat on syytä pitää loitolla aivan pienestä hauvasta. Samoin on syytä opettaa kaikille sen kanssa tekemisissä oleville lapsille, miten pennun kanssa toimitaan, jotta leikit eivät muutu liian rajuiksi ja aiheuta siinä pelkoa.

Pentukoiraa ei voida kouluttaa siten, että koulutusrupeamat ovat pitkiä ja samaa asiaa opetellaan monta kertaa peräkkäin. Mikään ei estä opettamasta yksinkertaisia temppuja leikin osana, mutta tavoitteellista koirakoulua pienokaiselle ei kannata pitää.

Sisäsiistiksi opettaminen

Kaikkein tärkeintä on opettaa pentu siistiksi. Se onnistuu helpoiten, jos omistajalla on mahdollisuus viettää eläimen kanssa kaikki se aika, jonka se on hereillä. Pienokainen viedään ulos aina aterian jälkeen ja ulkoillaan niin kauan, että se tekee molemmat tarpeensa. Asian tekemisestä kiitetään ja palkitaan esimerkiksi naksautuksella, jos koulutuksessa on päätetty käyttää ääntä. Yhtä hyvin toimii vaikkapa jokin suulla tehty ääni tai sormien napsautus, joka toistuu aina, kun pentu toimii oikein.

On tärkeää muistaa, että pentua ei rankaista eikä moitita sisälle tehdyistä tarpeista, vaan vahingon jälkeen mennään ulos ja palkitaan sitten, kun koira onnistuu tekemään pisun pihalle pissattuaan ensin eteisen matolle. Pentukoiralla ei ole kykyä pidättää tarpeitaan tunteja niin kuin aikuisella yksilöllä, joten työpäivien ajaksi sille pitää jättää sanomalehtiä tai muu alusta tarpeiden tekemistä varten. Pissaamisesta sitä varten varattuun paikkaan palkitaan samoin kuin ulkona tehdyistä tarpeista.

Kiitä ja palkitse, älä rankaise

Pentukoiraa, kuten aikuistakin eläintä, koulutetaan palkitsemalla. Kannattaa jo heti pennun kotiin muuton yhteydessä sopia ne keinot, joilla sitä palkitaan. Tämä on tärkeää sen takia, että kaikki henkilöt, jotka ovat pienokaisen kanssa tekemisissä, osaavat johdonmukaisesti palkita sitä.

Pennun koulutuksessa käytetään aina hyväksi eläimen luonnollisia vaistoja. Kun sitä esimerkiksi kutsutaan luo ja se sattuu tulemaan, annetaan hauvalle välittömästi palkinto. Jos se taas ei tule, sitä ei huomioida mitenkään, ellei koira satu olemaan vaarassa tai pahanteossa. Periaatteena on, että oikeaa toimintaa palkitaan, kun taas väärä toiminta ei saa osakseen minkäänlaista huomiota.

Kiittämisen kansa kannattaa olla tarkkana, sillä kiitoksen on tultava juuri sillä hetkellä, kun pentu toimii oikein. Muutaman sekunninkin myöhästyminen vaikkapa naksauttamalla saattaa johtaa virheellisen toiminnan oppimiseen, jos yksilö on jo ehtinyt siirtyä tekemään jotakin muuta.