custom-header

Miten kasvattaa pentua ja käydä töissä?

Miten kasvattaa pentua ja käydä töissä?

Koira vaatii paljon aikaa ja aktiivisuutta omistajaltaan. Aikuisenkin eläimen kanssa voi olla haasteellista selvitä työpäivistä ilman, että se häiritsee naapureita tai järsii kenkiä, mutta pentukoiran kanssa töissä käyminen on erityisen vaativaa.

Ensimmäisenä voi sanoa, että mikäli et ehdi pitää kunnon lomaa, kun olet ottamassa koiraa, valitse itsellesi nuori aikuinen yksilö, josta omistaja on luopumassa pitovaikeuksien vuoksi. Näin säästyy sisäsiistiksi opettamiselta, mikä saattaa joillakin pentukoirilla viedä useamman viikon, kun taas toiset oppivat taidon kuin taikaiskusta. Tämä on hyvä tietää ennen pennun ostamista.

Nuori koira, josta luovutaan esimerkiksi allergian vuoksi, on hyvä vaihtoehto pennulle. Sen sijaan kannattaa tarkasti harkita, riittävätkö omat rahkeet kaltoin kohdellun yksilön pelastamiseen. Älä ota huonoista oloista pelastettua eläintä, ellet pysty pitämään monen viikon lomaa siinä vaiheessa, kun se muuttaa luoksesi. Lapsiperheeseen pelastetun koiran ottamista kannattaa harkita äärimmäisen tarkasti etenkin, jos kyseessä on perheen ensimmäinen lemmikki.Pennun ottamisen yhteydessä olisi ehdottomasti pystyttävä pitämään vähintään kolme viikkoa lomaa, jotta se saa riittävästi aikaa sopeutua uuteen kotiin.

Älä suostu ottamaan liian pientä yksilöä

Pentu kannattaa ottaa aivan loman alussa ja ehdottomasti vasta 12 viikon ikäisenä. Näin sillä on jo jonkinlainen käsitys siitä, millaista koiran elämä on ja sen myötä valmius sopeutua uuteen kotiin. Myös sisäsiistiksi oppiminen on helpompaa, jos pienokaista ei eroteta emosta liian pienenä. Eläimestä myös kasvaa tasapainoinen aikuinen, jos se on saanut äitinsä ja sisarustensa kanssa opetella koirien tavoille.

Täytyy myös muistaa, että vastuullinen kasvattaja ei luovuta pentuja liian aikaisin. Mikäli kaupanteon yhteydessä käy ilmi, että hän haluaa luovuttaa eläimet jo vaikkapa alla kymmenen viikon ikäisinä, kannattaa tarkasti harkita ostamista tältä henkilöltä, sillä kyseessä saattaa olla epäeettisesti toimiva pentutehtailija, jolle tärkeintä on vain rahastaa koiranpennuilla.

Aikainen aamurytmi helpottaa pennun pärjäämistä päivällä

Pentu nukkuu paljon ja se on asia, jota kannattaa käyttää hyväksi. Pienokaisen kanssa on hyvä herätä aikaisin ja antaa sille runsaasti huomiota sekä tilaisuuksia leikkiä itsensä uuvuksiin, ennen kuin isäntä lähtee töihin tai koti tyhjenee ihmisistä. Kun pentukoira saa nauttia aterian aamusella ja ulkoilla sen jälkeen niin kauan, että ehtii tehdä tarpeensa, kotiin tullessa odottaa hiukan vähemmän siivottavaa kuin jos pennulle jätetään ruokaa ajan kuluksi perheen lähtiessä kotoa.

Paras aamurytmi pentukoiran kanssa onkin se, että heti herättyä käydään nopeasti aamupisulla ja hiukan leikitään ruokahalun herättämiseksi, minkä jälkeen eläin saa päivän ensimmäisen aterian ja käy sen jälkeen kunnon lenkillä. Hauvan kanssa myös leikitään oikein kunnolla, ennen kuin omistaja jättää sen yksin kotiin, minkä jälkeen pentu todennäköisesti nukkuu muutaman tunnin kaikessa rauhassa.Sama aikaisten aamuherätysten rytmi täytyy tietysti säilyttää myös viikonloppuina, jolloin aikainen nouseminen saattaa tuntua ikävältä. Ihanan pennun kanssa touhuaminen on kuitenkin niin palkitsevaa, että tuskinpa koiran omistajaa kovin paljon harmittaa. Ja pentu väsähtää tunnin tai puolitoista puuhattuaan, jolloin isäntäkin voi mennä tuokioksi jatkamaan unia.

Pentu ei saa olla yksin kotona kuutta tuntia kauempaa

Jos työpäivät ovat pitkiä ja pennun täytyy olla kotona yksin yli kuusi tuntia joka päivä, täytyy sille hankkia hoitaja, joka käy ulkoiluttamassa koiran ja pitämässä sille seuraa. Muuten eläin saattaa pitkästyessään oppia huonoja tapoja, joiden pois kitkeminen myöhemmin on todella vaikeaa.

Kaikkein paras olisi, jos perhe saisi aikataulunsa järjestettyä niin, että työajat olisivat hiukan eri aikaan tai koululaiset pääsisivät hoitamaan pentua aikuisten työpäivien venyessä.