custom-header

Koiranpennun adoptoiminen

Koiranpennun adoptoiminen

Kun päätös koiran hankinnasta on tehty, on seuraavana harkinnassa sopiva rotu ja tietysti se, mitä kautta ja mistä yksilö hankitaan. Meillä Suomessahan koiranpentuja ei onneksi shoppailla eläinkauppojen ikkunoista toisin kuin monessa muussa maassa, joten yleisin ja rotukoiran tapauksessa myös suositeltavin tapa on hankkia eläin vastuulliselta ja asiantuntevalta kasvattajalta. Jos rodulla tai pennun sukupuulla ei ole suurempaa merkitystä eikä haaveissa ole esimerkiksi näyttelyura, on varteenotettava vaihtoehto myös kodittoman koiranpennun adoptoiminen.

Ovatko ystävien ja sukulaisten herttaiset karvakaverit tai söpöt koiranpennut kolikkopeleissä saaneet koirakuumeen kohoamaan? Kaipuu omaa koiraa kohtaan voi tuntua sietämättömältä, mutta päätöstä sen hankinnasta ei tulisi koskaan tehdä hätiköidysti. Koditonta yksilöä ei saisi lähteä pelastamaan hetken mielijohteesta, sillä adoptointiin kuuluu myös paljon vastuuta ja omat riskinsä. Kun päätös on tehty harkiten sekä realiteetit mielessä pitäen, lopputulos on varmasti palkitseva – oma suloinen pentu ja tunne siitä, että on omalla toiminnallaan kenties pelastanut tuon herttaisen karvakorvan hengen tai ainakin voinut antaa sille mahdollisuuden parempaan elämään.

Miksi adoptoida?

Maailma on koiria pullollaan, mutta surullisen merkittävä osa hännänheiluttajista on vailla omaa ihmistä, joka pitäisi niistä huolta jokaisen yksilön ansaitsemalla tavalla. Kodittoman eläimen adoptoimalla voi kantaa oman kortensa kekoon maailman koirien hyvinvoinnin puolesta.

Ulkomailta vai Suomesta?

Usein ajatellaan, että adoptoidut koiranpennut tulevat ulkomailta, mutta kodin tarpeessa olevan hauvan voi adoptoida myös kotimaasta. Suurin osa suomalaisista, uutta kotia etsivistä yksilöistä on hieman vanhempia tapauksia, mutta toisinaan voi törmätä myös pentuihin, jotka ovat oman kodin tarpeessa. Valikoima laajenee kuitenkin huomattavasti, kun katseen kääntää Suomen ulkopuolisiin maihin, joissa kaduilla elävät kodittomat koirat jälkeläisineen ovat arkipäivää toisin kuin kotimaassamme.

Rescue-koiria tuodaan maahamme eniten Virosta, Venäjältä, Espanjasta ja Romaniasta. Näissä maissa kodittomia hauvoja on paljon ja niitä kerätään kaduilta talteen tarhalle, joista yksilöitä välittävät yhdistykset järjestävät sopivia yksilöitä halukkaille ihmisille. Monia eläimiä uhkaa lopetus tai loppuelämä tarhalla, jos omaa kotia ei löydy. Etenkin pennut ovat usein lopetusuhan alla.

Miten adoptointi tapahtuu?

Adoptoitavia koiria välittävät erilaiset suomalaiset yhdistykset, jotka tuovat eläimiä Suomeen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohjeiden mukaan. Hauva on muun muassa rokotettava raivotautia vastaan sekä madotettava ekinokokkoosin varalta 1–5 päivää ennen maahan saapumista. Lisäksi maahamme tuotavat koirat on usein käytetty perusteellisessa lääkärintarkastuksessa mahdollisten sairauksien ja vammojen varalta sekä toisinaan myös steriloitu tai kastroitu, jos kyseessä on vanhempi yksilö.Kodittomiin koiranpentuihin voi tutustua niitä välittävien yhdistysten sivuilla. Koirista löytyy yleensä kuvia sekä esittelytekstit, joissa kerrotaan luonteesta ja muista olennaisista asioista, kuten siitä, millaiseen kotiin yksilö luovutetaan. Hieman haastavampi koira saattaa esimerkiksi tarvita kodin, jossa on jo ennestään rutkasti kokemusta ja lajitovereitaan pelkäävä eläin puolestaan sellaisen, jossa se saisi olla ainut koira.

Kaikki koirat eivät myöskään ole ihanteellisia esimerkiksi lapsiperheeseen tai vaikkapa kerrostaloon. Esittelytekstille kannattaakin aina antaa enemmän painoarvoa kuin kuville. Vaikka pentu olisi kuinka suloinen, ei se välttämättä ole muilta ominaisuuksiltaan paras mahdollinen vaihtoehto juuri sinulle.

Kun sopiva koira on löytynyt, on seuraavaksi otettava yhteyttä yhdistykseen, jonka listoilla se on. Organisaation sivustolla saattaa olla lomake, joka on täytettävä ensin tai sitten kiinnostuneita pyydetään ottamaan yhteyttä yhteyshenkilöön. Adoptoijakandidaatista halutaan usein tietää mahdollisimman paljon aina asumismuodosta perheen kokoon ja elämäntilanteeseen. Kyseessä on ikään kuin haastattelu, jonka avulla selvitetään, onko kyseinen henkilö sopiva juuri haluamalleen koiralle. Sekä itsensä että adoptoitavan eläimen kannalta on tärkeää, että kaikkiin kysymyksiin vastaa rehellisesti ja kaunistelematta.

Kun koira ja omistaja on todettu sopiviksi toisilleen, on edessä kaikkein odotetuin asia – koiranpennun hakeminen sen uuteen kotiin. Yhdistykset hoitavat usein eläinten kuljetukset Suomeen, joten ulkomaanmatkalle ei välttämättä tarvitse itse lähteä.