custom-header

Asiat, jotka tulee tietää ennen pennun hankintaa

Asiat, jotka tulee tietää ennen pennun hankintaa

Koiran hankinta on iso askel, jota tulee harkita tarkasti. Toisaalta on aiheellista tarkastella omaa ja perheen tilannetta. On myös tärkeää hankkia runsaasti tietoa eri roduista ja pennun kasvattamisesta etenkin, jos ollaan harkitsemassa ensimmäisen koiran ottamista.

Oman ja perheen elämäntilanteen arvioinnissa tärkeintä on pohtia, riittääkö aika pennun kanssa puuhailuun ja sen sopeuttamiseen uuteen kotiin. Jos yksinäinen ihminen, jolla on pitkät työpäivät, harkitsee karvaisen kaverin ottamista, täytyy hänen miettiä, voiko joku luotettava ihminen auttaa häntä sen kanssa. Koira ei voi milloinkaan olla kotona yksin kuutta tuntia pitempää aikaa ja parasta olisi, että sen ei tarvitsisi viihtyä yksin kuin muutama tunti kerrallaan. Onneksi tältä sivustolta löydät kaiken koiranpennusta huolehtimisesta.

Myös perheen lasten iällä on pennun ottamisen kannalta merkitystä. Jos mukana on taaperoikäisiä lapsia, joille on vaikea opettaa eläimen kannalta oikeaa käyttäytymistä, saattaa olla viisainta siirtää karvaturrin ottamista joillakin vuosilla. Pentu stressaantuu ja siitä saattaa kasvaa häiriintynyt aikuinen koira, mikäli alaikäiset eivät osaa antaa sen nukkua tai syödä rauhassa tai riehaannuttavat sen liian rajuilla leikeillä. Jos perheeseen kuitenkin päätetään ottaa pentu, vaikka lapset ovat pieniä, täytyy muistaa, että pentukoiraa ja pikkulapsia ei saa koskaan jättää keskenään ilman aikuisen valvontaa, sillä eläin voi rajuudellaan pelästyttää pienokaisen samoin kuin hän saattaa malttamattomuudellaan aiheuttaa pennulle levottomuutta ja ahdistusta. Eläimestä, jota toistuvasti herätetään kesken unien, tulee helposti aggressiivinen.

Koiraroduissa on merkittäviä eroja

Ennen koiran hankkimista on syytä tarkasti pohtia, millaiseen tarpeeseen sitä ollaan ottamassa. Jos eläintä tarvitaan vartioimaan pihapiiriä, tulee kyseeseen aivan toisenlainen yksilö kuin jos sitä ollaan hankkimassa kerrostaloasuntoon seurakoiraksi.

Meillä kaikilla on koirarotuja, jotka vetoavat meihin erityisesti. Joillakin eläimessä on tärkeintä sen ulkonäkö ja toisilla taas suurin painoarvo on koiran koulutettavuudella tai sen jollakin muulla ominaisuudella. Jos ulkonäkö on tärkein kriteeri, on syytä selvittää, millaisia muita piirteitä itseä miellyttävän näköisillä koiraroduilla on, sillä esimerkiksi paimenkoiriksi tai metsästyskoiriksi jalostetut rodut eroavat melko lailla toisistaan. Joskus on niin, että juuri se kaikkein kaunein koirarotu ei muiden ominaisuuksiensa puolesta olekaan se omaan tilanteeseen sopivin.

Koiran ottamista suunnittelevan kannattaa hankkia hyvä koirakirja ja lukea läpi omaa silmää miellyttävien rotujen määritelmät ja luonnekuvaukset. Kun sitten löytyy muutama kaikkein parhaalta vaikuttava vaihtoehto, kannattaa perehtyä näihin rotuihin enemmän vaikkapa rotuyhdistyksen nettisivuilla ja mahdollisuuksien mukaan myös pyrkiä tapaaman näitä koiria ja kuulemaan kokemuksia niiden omistajilta. Myös monet kasvattajat tarjoavat mahdollisuuden tulla tutustumaan rotuun.

Pentu vaatii paljon

Ennen pennun ottamispäätöstä on myös tiedettävä, mitä sen kasvattaminen vaatii. Eri rodut poikkeavat tässä suhteessa hiukan toisistaan, mutta keskeisimmät seikat sopivat kaikkiin pienokaisiin. Pentu vaatii omistajaltaan aikaa. Sen kanssa täytyy pystyä puuhaamaan useita tunteja joka päivä, jotta yksilö ei pitkästy ja opi huonoja tapoja. Elämäntilanteen tulee myös olla sellainen, että eläin ei temppuineen aiheuta liikaa stressiä.

Pentu vaatii myös tilaa. Aivan pieneen asuntoon ei etenkään suurta koiraa kannata ottaa, sillä se leikkii aina myös sisällä, mikäli sillä ei ole esteetöntä pääsyä pihalle aina, kun vain haluaa. Asunnossa täytyy myös olla rauhallinen paikka, johon eläimelle voidaan perustaa peti.

Lepopaikka ei saa sijaita paikassa, josta kuljetaan jatkuvasti ohi, mutta se ei myöskään saa sijaita kaukana niistä tiloista, joissa ihmiset viettävät aikaa. Pentua ei tule milloinkaan laittaa nukkumaan esimerkiksi suljettuun eteiseen, vaan sillä tulee aina olla pääsy ihmisten luo.